VENESTUK

 

Omschrijving 

Het gebruik van stucco lucido (meesterwerk) stamt uit antieke tijden, maar kende zijn hoogtepunt in de renaissance en barok, m.n. In de regio van venetië. 

Venestuk is het schitterende resultaat van de rijke ervaring van de meesterstukadoors van die tijd. De bijzondere eigenschappen van het stucco- materiaal zijn door de moderne productietechnieken verder verfijnd.

Venestuk is samengesteld op basis van hoogwaardige plantaardige bestanddelen, vette kalk, carbonaten, natuurlijke kleurpigmenten en verschillende toevoegingen om het gebruik van venestuk te vergemakkelijken. 

Venestuk verleent aan muren en plafonds – door de decoratieve spaantechniek – een bijzonder esthetische uitstraling, waardoor een verfijnde en edele ambiance gecreëerd wordt. Men verkrijgt een glad en glanzend oppervlak met een sierlijke vormgeving, rijk aan kleureffecten, structuren en licht-donker nuances.

 

Verwerking

Venestuk kan na een geschikte voorbehandeling op bijna elke ondergrond probleemloos worden aangebracht : op alle soorten nieuw of geverfd pleisterwerk, beton, gipskarton en houtvezel- of mdf-platen. Bij gebruik op synthetische ondergronden is een grondlaag van corifondo nodig.

Op nieuwe en oude kalkbepleisteringen in goede staat is geen voorbehandeling nodig. Bevat het pleisterwerk echter gips of is het reeds geverfd, dan is een grondlaag van corifondo nodig. 

Is de ondergrond niet draagkrachtig of bestaat deze uit meerdere verflagen, dan moet deze opgeschuurd te worden. Resten moeten verwijderd worden, waarna een grondlaag van corifondo wordt aangebracht. 

Ook op houten ondergronden is deze corifondo-laag nodig.

Venestuk wordt, afhankelijk van de gesteldheid van de ondergrond, in 2 tot 3 lagen aangebracht met een speciale soepele inox spatel, tot het oppervlak absoluut glad en homogeen is. Het is raadzaam om de eerste laag met een plakspaan uit te rapen. Vervolgens wordt door de tweede en derde laag de gewenste oppervlaktestructuur opgebouwd (spatel). 

Om het karakteristieke effect van de venetiaanse stucwerk te verkrijgen, dient het aanbrengen net zolang te worden herhaald totdat een gesloten en perfect glanzend oppervlak is gecreëerd. 

Voor het polijsten van de oppervlakken kan hetzelfde gereedschap worden gebruikt als bij het aanbrengen, ofwel katoenen of wollen doeken. 

Venestuk kan steeds probleemloos worden bijgewerkt zonder sporen.

Indien men de stucco lucido afwasbaar wil maken, kan een gekleurde laag plastelux als eindlaag worden aangebracht. Deze extra laag zal het product perfect waterbestendig maken, en nog meer glans en diepte verlenen.

Een laag bijenwas beschermt venestuk tegen vervuiling en maakt het lichtjes afwasbaar. De was mag echter pas 10 dagen na de applicatie van de venestuk-lagen worden aangebracht. 

Was beperkt echter latere herstellingsmogelijkheden.

 

Kleuren

Venestuk wordt gebruiksklaar aangeboden in wit en 8 fabriekskleuren. 

Venestuk kan eveneens verkregen worden in de kleuren uit de corical-waaier.

 

Verpakking en bewaring 

Emmers van 5 kg en 25 kg.

 

Download de PDF versie