BOUWFYSISCHE OPLOSSINGEN

Kalk heeft een open moleculaire structuur.

Kalk wordt ‘nat’ als het in contact komt met water. Dit betekent echter niet direct dat er gevaar voor beschadiging is. Water die in de bepleistering/voeg  komt (bv. bij regen), zal er weer gemakkelijk uit geraken (bv. bij droging).

Deze open structuur kan zich ook vertalen in een goede dampdoorlaatbaarheid en een lage capillaire werking. Een muur heeft steeds een bepaald vochtgehalte, komende van o.m. de binnenlucht in een ruimte en het vocht van de bouwmaterialen zelf. Watertoevoer door bijvoorbeeld opstijgend vocht en allerhande infiltraties door scheurtjes kan eveneens dit vochtgehalte verhogen. Om dit watergehalte, gekend onder de vorm van ‘damp’ laag te houden, is het van het grootste belang dat luchtcirculatie doorheen een muur (in de twee richtingen) mogelijk blijft. Kalk heeft deze eigenschap.

Permanent vocht in een muur kan niet alleen voor mosgroei zorgen, maar ook voor een verslechting van de isolatiewaarde.

Door de lage capillaire werking (= aantrekken van water) wordt het water niet lang vastgehouden op één plaats, zoals dit wel het geval is bij cement bijvoorbeeld.

Een open structuur betekent ook een isolerende werking. Zoals reeds uitgelegd blijft het water niet lang vastzitten. Stilstaande lucht in de poriën zorgt dan voor een zekere thermische isolatie.

STERK(T)E EIGENSCHAPPEN

ESTHETISCH BINNEN / BUITEN

BIO-ECOLOGISCH VERANTWOORD

K A L K

E I G E N S C H A P P E N

I N T E R E S S A N T

B E E L D E N