PLASTELUX

 

Omschrijving

Plastelux is samengesteld uit speciale hoogwaardige hars, mineraal- vulmiddelen, oxyde-pigmenten en verschillende toevoegingen. Door plastelux zien muren en plafonds – door de decoratieve spaantechniek – er bijzonder esthetisch uit, waardoor een verfijnde en edele ambiance ontstaat. Men verkrijgt een glad en glanzend oppervlak met een sierlijke vormgeving, rijk aan kleureffecten, strukturen en licht-donker nuances.

Het gebruik van stucco lucido (meesterwerk) stamt uit antieke tijden, maar het kende zijn hoogtepunt in de renaissance en barok, m.n. In de regio Venetië. Plastelux is het schitterende resultaat van de rijke ervaring van de meesterstukadoors van die tijd. De bijzondere eigenschappen van het stucco- materiaal zijn door de toepassing van moderne technieken in de produktie nog verfijnd.

 

Toepassingsgebied

Alle soorten interieurs, ook vochtigere ruimtes aangezien het produkt waterbestendig en afwasbaar is.

 

Verbruik

0,3 à 1,0 kg/m², afhankelijk van de ondergrond

 

Kleur

Wordt kant en klaar geleverd in wit. Verder zijn 8 kant-en-klare tinten beschikbaar. Speciale tinten naar kleurvoorbeelden kunnen in de fabriek worden vervaardigd.

 

Verwerking

Plastelux kan na geschikte voorbehandeling op bijna elke ondergrond probleemloos worden aangebracht : op alle soorten nieuw of geverfd pleisterwerk, beton, gipskarton en houten ondergronden, en bij gebruik van speciale grondverf ook op kunststof(lagen) en metaal.

Een voorbehandeling is niet nodig indien de ondergrond pas bepleisterd is. Bevat het pleisterwerk echter gips of is het reeds geverfd, dan dient een grondlaag van corifondo te worden aangebracht. Is de ondergrond niet draagkrachtig of bestaat deze uit meerdere lagen verf, krijtverf of afwasbare verf, dan dient deze glad te worden gemaakt. Resten dienen te worden verwijderd, waarna een grondlaag van corifondo moet aangebracht worden. 

Plastelux wordt afhankelijk van de gesteldheid van de ondergrond in 2 tot 3 lagen aangebracht met een speciale flextroffel van veerbandstaal, tot het oppervlak absoluut glad en homogeen is. Hierna wordt met de flextroffel of een bladspatel de gewenste oppervlaktestruktuur opgebouwd. Om het karakteristieke en typische effekt van de venetiaanse pleister stucco lucido te verkrijgen, dient het aanbrengen net zolang te worden herhaald totdat een gesloten en perfekt glanzend oppervlak is gecreerd. Voor het polijsten van de oppervlakken kan hetzelfde gereedschap worden gebruikt als bij het aanbrengen. Een andere mogelijkheid is het gebruik van katoenen doeken. Indien plastelux als eindlaag wordt gebruikt, kan de onderlaag uit venestuk bestaan.

Indien tijdens de laatste smeerbeurt plastelux over de venestuk wordt gesmeerd, is het aanbrengen van was overbodig. Plastelux is nl. afwasbaar en vuilafstotend, en kan als een gelakt oppervlak worden behandeld.

Een stucco-oppervlak waar was is op aangebracht kan slechts beperkt worden hersteld. Plastelux kan verder probleemloos bijgewerkt en opnieuw bewerkt worden zonder dat strepen zichtbaar worden.

 

Verpakking

Emmers van 5 kg en 25 kg

 

Download de PDF versie