UULA LINECO

DEKKENDE VERF VOOR HOUTWERK, RAMEN, DEUREN, KOZIJNEN,… 

ZOWEL BINNEN ALS BUITEN

 

Traditionele verf voor hout met lijnolie

Reeds meerdere generaties in Finland, wordt lijnolie reeds gebruikt sedert de XVIIIe eeuw. In die tijd werden enkel kerken en kastelen die van grote waarde waren, geschilderd. Later werden ook stadhuizen in hout geschilderd. Vandaag wordt lijnolieverf ook gebruikt als decoratieve verf voor binnen en voor meubelen. Het kleurenpalet van deze verf is aangenaam warm en subtiel. 

Ook vandaag nog de beste keuze. Het natuurlijke aspect van deze verf is niet alleen geschikt voor renovatie maar ook voor het behandelen van nieuwe oppervlakten. Bij het kiezen van verf moet men met meerdere factoren rekening houden, zoals de weerbaarheid, het verbruik en vernieuwbaarheid. Een minder dure verf zou op termijn wel eens duurder kunnen uitvallen omdat ze moet verwijderd worden vóór het herschilderen of omdat ze een moeilijke voorbereidingstechniek vraagt. 

Ideale componenten. De echte lijnolieverf wordt aangemaakt op basis van gekookte lijnolie (vernis) en kleurstoffen in poedervorm, volgens een traditioneel recept. Men denkt dikwijls ten onrechte dat lijnolieverf sterk naar oplosmiddelen ruikt. Nochtans bevat ze geen enkel oplosmiddel en ruikt de verf enkel aangenaam naar lijnolie.

Lineco is een oplosmiddelvrije, natuurvriendelijke verf voor binnen en buiten. Het bindmiddel is gekookte lijnolie, de pigmenten zijn aardverfstoffen en niet giftige, synthetische pigmenten en titaanwit. Toegevoegd is siccatief als droogmiddel, als verdunning kan gomterpentijn worden gebruikt. 

Lijnolieverf is volledig in harmonie met oppervlakten in hout. Een oppervlakte geverfd met Uula lijnolie kan ademen, en blijft dus gezond. Het is altijd makkelijk om een oppervlakte die reeds geverfd is met lijnolieverf opnieuw te schilderen want de oude verf moet niet verwijderd worden of afgeschuurd worden en vereist geen andere technische voorbereiding. Wij raden aan van een grondlaag zoals zinkwit Uula, op het hout of een andere instabiele ondergrond, als hechtingslaag en ondergrond voor de eindlaag. Van zodra zinkwit aangebracht is, is de ondergrond klaar om geverfd te worden. Aanbrengen in 2 lagen. Eerst een tussenlaag met verdunde lijnolieverf ; daarna een eindlaag met dezelfde verf maar onverdund.

Werkwijze

Breng Lineco aan met een kwast of roller. Gebruik Lineco bij voorkeur als het warm en droog weer is, of onder geconditioneerde omstandigheden. Schilder nooit in de volle zon; dit geeft kans op blaarvorming op het verfwerk door te snelle droging van het oppervlak.

Maak de ondergrond goed schoon, droog en vetvrij. Roer de verf goed om en breng twee lagen grondverf aan. Houd tussen het aanbrengen van de lagen droogtijd aan van 24 uur. Breng altijd dunne lagen aan om te voorkomen dat de verf gaat ‘rimpelen’.

Onderhoud

Gomterpentijn. Kwasten na het schilderen hangend in water bewaren. Voor gebruik de waterdruppels uitslaan. Rollers en kwasten kunnen of in de verf worden ondergedompeld of in een plastic zakje worden bewaard en zijn dan direct weer te gebruiken. Indien u kwasten of rollers langere tijd niet gebruikt kunt u ze beter uitspoelen in gomterpentijn.

Download de PDF versie