UULA KOOKVERF

TRADITIONELE VERF VOOR HOUT, GEKOOKT OP AMBACHTELIJKE WIJZE

 

Omschrijving

UULA KOOKVERF is een natuurvriendelijke verf voor houtwerk, geschikt voor binnen en buiten, met een traditionele matte afwerking. Het is een kant-en-klare kookverf, samengesteld uit lijnolie, zetmeelstijfsel van rogge- en tarwebloem en natuurlijke okers en aardpigmenten, vervaardigd op artisanale wijze. 

 

Kleuren

De traditionele kleur van de Noord-Europese kookverf was rood. Terra- en okerkleuren. Zie UULA KLEURENKAART.

 

Voorbereiding van de ondergrond

Stabiele en schone ondergronden vragen geen ingewikkelde voorbereidingswerken. Het volstaat van de ondergrond schoon en stofvrij te maken. Mossen dienen verwijderd te worden met verzadigde stoom of aangepaste producten. Rotte stukken moeten vervangen worden door nieuw hout. UULA KOOKVERF mag niet aangebracht worden op eender welke hechtingslaag of op oude verflagen, met uitzondering van kookverf. Lijnolieverf, alkyd olieverf en latex dienen eerst verwijderd te worden. De ondergrond reinigen met een waterige ammoniakoplossing van ongeveer 3%. De ondergrond enkele dagen laten drogen alvorens te verven.. In geval van droog en warm weer, de ondergrond lichtjes bevochtigen 1 dag vóór het verven.

 

Verwerking

Nieuw hout: 

Bij geschaafd hout twee lagen UULA KOOKVERF aanbrengen; de eerste laag verdunnen met 30% UULA HOUTGRONDEER of 30% water. Na minimaal 24 uur droging de tweede laag onverdund aanbrengen. Na 5 jaar een nieuwe laag aanbrengen. In tussentijd kan het hout enigszins verweren waardoor het resultaat van de volgende laag beter zal zijn en vele jaren zal standhouden. 

Oud hout: 

Op een schone ondergrond twee lagen UULA KOOKVERF aanbrengen; de eerste laag UULA KOOKVERF verdunnen met 30% UULA HOUTGRONDEER of 30% water. Na minimaal 24 uur droging de tweede laag onverdund aanbrengen. 

Op een schone ondergrond 1 of 2 lagen onverdunde UULA KOOKVERF aanbrengen. 

Over oude UULA KOOKVERF -lagen in de zelfde kleur kan na het verwijderen van los stof en vuil een nieuwe laag UULA KOOKVERF aangebracht worden. Bij verschillende kleuren eerst de oude UULA KOOKVERF verwijderen door met water afborstelen en/of met hogedrukreiniger.

 

Verwerking: Met een speciale KOOKVERFKWAST, die veel verf kan opnemen. Rollen is ook mogelijk evenals airless spuiten. Nozzle 5.15   –   0.0015 duims/45 graden 

Rendement: 4 m² / liter, afhankelijk van de ruwheid en zuigkracht van de ondergrond. 2 m² / liter, bij verwerking met airless spuit. 

UULA KOOKVERF kan gemakkelijk met water en zeep van handen, gereedschap en kleding gewassen worden als de verf nog nat is. Koel maar vorstvrij bewaren in goed gesloten verpakking. Onbeperkt houdbaar.

 

Verpakking

1, 3, 10, 20 liter blikken.

 

Download de PDF versie